Noutati

 

Jaf pe banii publici la Ministerul Culturii: detașări ilegale pe salarii uriașe

mai mult (…)

 

Distrugerea culturii, program de guvernare sau incompetență crasă?

Situație alarmantă la Ministerul Culturii: cele mai mici salarii din sistem

mai mult (…)

 
Cu toate că vorbim despre Ministerul Culturii și Identității Naționale, chiar în sediul central angajații sunt tratați mai rău decât zilierii de pe șantierele unde se lucrează la negru. Pretențiile de respectare a legislației minimale în ceea ce privește condițiile de muncă, dar și a celor de sănătate și securitate în muncă sunt considerate exagerate de către cei care se află în funcțiile de conducere.
 
În timp ce angajaților li se spune că bugetul este insuficient pentru a le asigura condițiile elementare prevăzute de lege, directoarea de achiziții, pleacă în city break-uri, din banii publici, pe la Istanbul, sub pretextul participării la Târgul Internațional de Carte. Suma cheltuită de minister, doar pentru a-i asigura confortul doamnei director de achiziții se ridică la aproximativ 1118 dolari pentru 3 zile, suma ce include inclusiv diurna în sumă de 266 dolari.
Și în tot acest timp, reprezentanții Sindicatului „Culturalia”, membră a Federației PUBLISIND, a fost nevoită să sesizeze  Inspectoratul Teritorial de Muncă București cu privire la lipsa autorizației privind securitatea și sănătatea în muncă. Cu toate că a fost solicitată și o audiență la ITM București, la momentul prezentării liderilor Sindicatului „Culturalia” la data programată, în locul inspectorului șef s-au prezentat doi lucrători care le-au dat de înțeles că o eventuală sesizare pe acest subiect nu va avea niciun efect deoarece „funcționează foarte bine colaborarea instituțională” chiar dacă vorbim de o încălcare flagrantă a prevederilor art. 13 lit. c din Legea 319/2006 a securității și sănătății în muncă.
 
Și de parcă nu ar fi fost suficient, în anul 2018 nu au fost asigurate servciile de medicina muncii pentru niciun angajat din cadrul ministerului, deși această obligație este una esențială prevăzută de art. 186 din Legea 53/2003 Codul Muncii. Iar despre aceste servicii și cine trebuia să efectueze diligențele necesare pentru a fi achiziționate, ați ghicit, este vorba de direcția de achiziții, administrativ și investiții din minister. Și da, ați ghicit din nou, direcția este condusă de doamna Seimeanu, cea care și-a solicitat singură prezența la Istanbul, la un târg de literatură care nu avea nicio legătură cu atribuțiile acesteia din fișa postului.
 
În continuare așteptăm cu mare interes măsurile care vor fi luate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă București și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, asigurând membrii Sindicatului „Culturalia” că vom face tot ce ne stă în putință pentru ca demnitatea și drepturile lor să fie respectate.
 
Echipa Sindicatului „Culturalia”

Stimaţi colegi, după cum probabil ați aflat, primul proces intentat împotriva MCIN, având ca obiect mărirea salariilor la nivelul maxim din cadrul familiei ocupaţionale administraţie publică centrală a avut termen în data de 29.05.2018.

La acest termen, Tribunalul Bucureşti a judecat pe fond cererea introdusă de sindicat, şi a hotărât admiterea tuturor capetelor de cerere. Astfel, instanţa a hotărât următoarele:

“Obligă pârâtul(MCIN) să recalculeze, sa stabilească salariul de baza si să emită noi ordine de numire în funcţie pentru reclamanţi şi intervenienţi la nivelul maxim cu cel pentru funcţii similare din cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale si categorii profesionale aflat în plata din administraţia publică centrală, începând cu luna august 2016 şi pentru viitor.”

Hotărârea nu este încă definitivă, ministerul având un termen de 15 zile pentru a introduce recurs.

Pentru mai multe informaţii și pentru a vă putea identifica dacă  beneficiați de acastă măsură, vă rugăm să consultați dosarul nr. 40631/3/2017, la următorul link:

http://portal.just.ro/3/SitePages/dosar.aspx?id_inst=3&id_dosar=300000000788341

Gânduri bune,

echipa Culturalia

Mult discutatele tichete de vacanță inițial, care s-au transformat în vouchere de vacanță  și care au fost acordate abia în acest an, deși cadrul legislativ exista încă din 2009, vor înceta să mai existe de la 1 decembrie 2018. Asta deoarece prevederile art. 26 alin. 4 din Legea 153/2017 încep să-și producă efectele „Începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă. Modalitatea de acordare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.

(5)Valoarea anuală a indemnizaţiei de vacanţă este la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
 
 Așadar, de la 1 decembrie, voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, vor fi eliminate. Ele vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut care, acum, este de 1.900 de lei. Nu e clar cum se vor acorda aceşti bani, însă o variantă de lucru ar fi ca aceştia să fie oferiţi în numerar, ca o primă de concediu. Între timp, tot mai multe pensiuni din ţară refuză voucherele de vacanţă. În vârf de sezon, preferă banii jos.

La unele pensiuni nu se mai acceptă vouchere de vacanţă, deşi figurează pe lista unităţilor de cazare care acceptă o astfel de plată. Altele au deja toate camerele rezervate. „Hotelurile nu doresc să primească vouchere pentru că trebuie să trimită la decontare, pot să-şi primească banii după 2-3 săptămâni şi, de asemenea, este un comision de 1% care se plăteşte emitenţilor de vouchere”, spune Alin Burcea, Prim-vicepreşedinte Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Modul în care se vor acorda indemnizaţiile urmează să fie stabilite printr-o Hotărâre de Guvern. Potrivit primelor informaţii vehiculate, indemnizaţia se va acorda în numerar înainte ca angajatul să plece în vacanţă, urmând ca acesta să aducă facturi sau documente doveditoare în termen de şase luni. Adică să facă dovada că a folosit banii pentru cazare.

„Noi solicităm să se continue această poveste cu voucherele pentru că este bună pentru toată lumea. Pentru cei care deţin hoteluri nu doar pe litoral, în toată ţara, se bucură de creşterea vânzărilor pentru că toată lumea le poate folosi numai pentru vacanţe în România”, declară Alin Burcea.

Potrivit agenţiilor de turism, tichetele de vacanţă au dus la creşterea vânzărilor pentru pachetele turistice cu destinaţii interne. Să nu uităm însă ca la mijlocul anului un procent de sub 30% din instituțiile pubice au acordat aceste vouchere ceea ce va duce la o creștere a presiunii pe rectificarea ce urmează.

Sursa: Publisind

Încet, încet, ceea ce a fost până acum Agenția Națională a Funcționarilor Publici se dezintegrează în structuri mai mici care vor prelua atribuțiile ANFP doar din perspectiva carierei funcționarilor publici. Cu toate că nu s-a vorbit prea mult de acest subiect, Guvernul este hotărât să reorganizeze din temelii această instituție care de-a lungul timpul a fost folosită deopotrivă politic dar și cu scopul de a interveni în concursuri pentru a favoriza sau a defavoriza persoane pentru diferite posturi importante de conducere.

În acest sens este și comisia de dialog social din data de 17.07.2018, care va avea loc la sediul MDRAP, unde se va dezbate proiectul de lege privind înființarea Consiliului național pentru dezvoltarea resurselor umane din administrația publică. Acesta se dorește a fi organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, cu activitate nepermanentă, denumit în continuare Consiliul, care funcționează pe lângă Secretariatul General al Guvernului. Mai jos aveți proiectul de lege și expunerea de motive pentru studiu.

CITESTE AICI Proiect_de_lege_Consiliul_national_pt__resurse_umane

CITESTE AICI Expunere_motive_proiect_lege_Consiliul_pt__resurse_umane__fara_TCK_3

 

Sursa: Publisind

Bugetarii vor putea primi tichete culturale, cu care pot merge la filme, spectacole și expoziții. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea biletelor de valoare, prin care se introduce tichetul cultural acordat angajaţilor. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei pentru un eveniment, în cazul celor acordate ocazional.

Legea vizează unificarea legislaţiei privind acordarea tichetelor de masă, a tichetelor-cadou, tichetelor de creşă şi a voucherelor de vacanţă, precum şi introducerea unui nou tip de bilete de valoare – tichetul cultural.

„Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale.

Bunurile şi serviciile culturale pot fi: a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor.

Cu acest tichet se vor mai putea achiziționa cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format.

Se vor putea acorda pentru serviciile oferite de bazele sportive și centrele de fitness, serviciile oferite de unitățile medicale sau balneare pentru recuperarea capacității de muncă, dar și pentru achiziționarea de echipament sportiv.

Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment pentru cele acordate ocazional”, se arată în lege.

Pe 13 iunie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind biletele de valoare, prin care se introduce tichetul cultural.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modul şi condiţiile de acordare a biletelor de valoare angajaţilor. Totodată, iniţiativa legislativă vizează unificarea legislaţiei privind acordarea tichetelor de masă, a tichetelor-cadou, tichetelor de creşă şi a voucherelor de vacanţă, precum şi introducerea de unui nou tip de bilete de valoare, respectivul tichetul cultural.

Sursa: Publisind

După ce unii angajați din administrațiile publice locale au primit vocherele de vacanță în cuantum de 1450 lei, învățământul este primul sector de activitate unde toți angajații au primit acest drept financiar și care se pot bucura deja de utilizarea lor. În ceeace privește celelalte categorii de bugetari care încă nu au primit aceste vocuhere, vă informăm că din datele obținute până în prezent, majoritatea instituțiilor publice au făcut solicitări în acest sens și așteaptă prima rectificare bugetară, preconizată a avea loc la finalul lunii iulie, care va aduce sumele corespunzătoare.

Totuși, încă există întrebări în rândul bugetarilor cu privire la aceste vouchere, de aceea vă punem la dispoziție câteva informații utile despre mecanismul de acordare și utilizare a voucherele de vacanță.

Întrebări frecvente:

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Există 3 emitenți, Cheque Dejeuner, Sodexo și Edenred. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Pot fi vândute?

NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Sunt diferențe de preț între  pachetul plătit cu vouchere și cel plătit cash?

Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Sunt impozitate?

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Expiră?

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.

Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

De asemenea, vă punem la dispoziție lista unităților de cazare care acceptă vouchere de vacanță pentru a vă fi utilă în identificarea pensiunii/motelului/hotelului unde vă veți alege să petrecți concediul de odihnă. Vacanță plăcută!

Click AICI pentru  LISTA UNITATI ACCEPTATE VOUCHERE DE VACANTA 2018

Sursa: Publisind